duminică, 28 aprilie 2013

Ciorba ardeleneasca de porc







Ingrediente :

300 gr carne de porc 
1 carnat afumat de casa
1 ceapa mare
1 morcov mare
300 ml smantana
2-3 linguri de ulei
5-6 cartofi
100 gr mazare verde
2 l apa
1 legatura patrunjel verde
3 linguri de otet
sare, piper


Mai intai spalam carnea si o portionam in bucati mici . La fel procedam si cu carnatul . Intr-o oala punem uleiul la incins si calim carnea si carnatul timp de vreo 5 minute . Apoi adaugam ceapa si morcovul , curatate si taiate marunt. Le calim si acestea putin si apoi adaugam apa . Lasam sa fiarba la foc potrivit . Cand carnea este aproape fiarta , adaugam cartofii taiati cubulete si mazarea . Mai lasam sa fiarba vreo 10 - 15 minute si apoi adaugam smantana amestecata cu putina zeama din oala . Lasam sa dea un clocot si adaugam patrunjelul tocat marunt . Acrim cu otet , potrivim de sare si piper si servim alaturi de ardei iuti .





































sâmbătă, 27 aprilie 2013

Strudel cu mere si stafide







Ingrediente:

1 aluat fraged
6-7 mere potrivite
5 linguri de zahar
100 g stafide
1 esenta de rom
zahar pudra

Mie imi place tare mult strudelul . Unde lucrez este un desert tipic zonei si in fiecare saptamana este in meniul hotelului. Asa ca , pentru maine , daca tot este Duminica Floriilor , am facut strudel . Rapid si bun , si mai ales poate fi servit si de post . Mai intai lasam aluatul la decongelat pe masa la temperatura camerei aproximativ vreo ora . Intre timp , curatam merele si le taiem bucatele . Intr-o oala , punem merele impreuna cu zaharul si le dam la foc mic . Dupa vreo 5 minute , merele vor lasa o zeama . Adaugam si stafidele care le-am inmuiat mai intai in esenta de rom . Lasam sa fiarba vreo 10-15 minute pana cand dispare zeama , amestecand din cand in cand dar cu grija sa nu sfaramam merele. Luam de pe foc si lasam apoi sa se raceasca . Pe masa de lucru punem mai intai hartia de copt , apoi foaia de aluat care o crestam pe margini pe ambele parti . Umplutura o punem pe mijloc si dupa aia luam fiecare fasie si acoperim umplutura . Mie nu mi-a reusit perfect , dar data viitoare sigur . Dam la cuptorul preincalzit la 200 de grade si lasam sa se coaca pana devine rumen . Dupa ce s-a racit , presaram zahar pudra . Este delicios alaturi de un sos de vanilie sau o inghetata de vanilie dar si simplu.




































joi, 25 aprilie 2013

Pide turcesti









Pentru aluat :

500 g faina
2 linguri ulei de masline
25 g  drojdie 
1 lingurita de sare
1 lingurita de zahar
250 ml  apa calduta

Pt umplutura :

sos de rosii
cascaval
oua
ardei iuti
salam , carnati 
rosii
ciuperci
masline


Pidele  nu sunt altceva decat pizza turceasca :) Sunt delicioase si se pot face cu diverse umpluturi ( fiecare cu imaginatia lui ) . Mai intai framantam aluatul din ingredientele de mai sus pana obtinem un aluat potrivit de tare  care il lasam la crescut o jumatate de ora . Intre timp pregatim topingul : taiem carnatii felii , ciupercile , rosiile , maslinele , ardeii , radem cascavalul . Aluatul dupa ce a crescut , il impartim in 6 parti egale . Luam cate o bucata si o intindem sub forma ovala , iar marginile le rasucim putin . O punem direct pe hartia de copt pe o tava . Ungem cu sos de rosii si punem topingul . Aici puteti sa faceti fiecare dupa preferinta sa . Eu am facut unele cu cascaval , rosii si ou , altele cu ciuperci si salam , masline , altele cu ciuperci , ardei iute si patrunjel verde . Se pot umple si cu carne tocata , dar o sa revin altadata cu o alta reteta . Le dam la cuptorul incins la 250 grade si le lasam pana vedem ca marginile se rumenesc usor  . Se pot servi atat fierbinti cat si reci.















































marți, 23 aprilie 2013

Friptura picanta de porc pe pat de orez cu legume









Ingrediente:

500 gr pulpa de porc
2 cepe
3 catei de usturoi
1 crenguta cimbru ( sau uscat )
1 lingurita boia dulce
1 lingurita pasta de ardei iute ( 1 ardei iute)
200 ml pasta de rosii 
200 ml supa de carne 
150 ml vin alb
sare , piper
3-4 linguri ulei
200 g orez
1/2 punga amestec legume


Carnea o spalam si apoi o portionam in bucati mai marisoare . Intr-o oala punem uleiul si calim ceapa cateva minute. Adaugam apoi bucatile de carne si le rumenim putin ( atentie sa nu se arda ceapa ) . Apoi stingem cu vinul , adaugam usturoiul , boiaua si ardeiul iute ( pasta ) . Punem si pasta de rosii , cimbrul si supa de carne . Lasam sa fiarba la foc mic pana carnea devine frageda ( daca e nevoie , mai adaugam supa )
. Potrivim de sare si piper. Orezul il fierbem in apa cu sare ( 2 cani de apa la 1 cana de orez ) si dupa vreo 5 minute adaugam si legumele congelate . Servim friptura pe pat de orez cu legume . Se poate servi alaturi si de un pireu sau paste .





























Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email