miercuri, 3 noiembrie 2010

Patrunjelul
















Patrunjelul ( Petroselinum crispum) , este cea mai folosita planta aromata in zona europeana. Soiurile de astazi provin din patrunjelul salbatic ce crestea pe vremuri in zona Mediteranei. A fost folosit inca din antichitate ca planta alimentara si de leac. Este pomenit, ca remediu pentru multe boli, in lucrarile medicilor vestiti ai Antichiatii: Dioscoride, Hippocrate, Galen.


In alimentatie se foloseste ata radacina, cat si frunzele . Pentru tratarea unor afectiuni se folosesc toate partile plantei: radacina
, tulpina, frunzele, florile si semintele.
Patrunjelul este bogat in minerale: fier, calciu, cupru, fosfor, potasiu, magneziu; in uleiuri volatile, flavonoide, glucozide si in vitamine: A, B, K, PP si, mai ales, C. Este de 5 ori mai bogat in vitamina Cdecat citricile. Pentru pastrarea acestei vitamini , este recomandat ca frunzele de patrunjel verde sa fie adaugate in preparatele culinare numai inainte de momentul servirii. Pentru tratarea anumitor boli patrunjelul se foloseste in stare proaspata , in infuzie , decoct, macerat, vin sau tinctura.

Frunzele si radacinile proaspete au rol vitaminizant , antianemic, calmant in crizele de astm. Pentru a calma intepaturile de viespi
sau tantari, se freaca locul cu frunze proaspete strivite, pentru a se scurge sucul.




















Semintele proaspete, macinate, presate pe salate sau alte preparate culinare cresc pofta de mancare si scad hipertensiunea.





















Infuzia din frunze se obtine prin oparirea a 1 lingura frunze uscate cu 250 ml apa clocotita. Vasul se acopera si se lasa 10 min , apoi se strecoara. se bea in inghitituri rare. Este recomandata pentru tratarea durerilor de stomac, pentru oli renale, in astm si hipertensiune.

Infuzia din seminte : 1 linura seminte zdrobite sau macinate se oparesc cu 250 ml apa clocotita. Se acopera vasul si se lasa 15 min, apoi se strecoara. Se recomanda pentru calmarea durerilor menstruale, pentru normalitatea tensiunii sanguine, ca diuretic si depurativ , accelerand eliminarea toxinelor din organism.

Decoctul de patrunjel se obtine prin fierberea timp de 5 min a unei radacini de patrunjel in 2 cani de apa . Este indicat pentru eliminarea pietrelor de la rinichi. Este diuretic si depurativ. Decoctul din radacini de patrunjel, obtinut prin fierberea timp de 20 min a radacinilor in apa este indicat in cazul edemelor renale si cardiace, in boli de rinichi care se manifesta cu retentie urinara.

La fel se prepara decoct din planta intreaga . acest preparat este indicat pentru vitaminizare , pentru scaderea febrei, ca expectorant si eliminarea crizelor de astm, ca tonic nervos si ca stimulent al poftei de mancare.

Decoct din seminte de patrunjel se obtine prin fierberea timp de 5 min a unei linguri de seminte zdrobite in 250 ml apa. Se lasa la racit si apoi se strecoara . Se foloseste extern, in cataplasme, pentru calmarea pielii ranite.

Leac contra betiei : se prepara un decoct de patrunjel si de coaja de citrice. Se pune intr-un vas 1 leg patrunjel verde si cate 1 lingurita coaja rasa de citrice. Se adauga 1,5 l apa si se fierbe amestecul la foc mic , pana se reduce la jumatate. Se strecoara si se depoziteaza in sticle de culoare inchisa, la frigider. Se bea cate 1 lingurita inaintea fiecarei mese.

Maceratul din seminte se obtine prin zdrobirea a 5 ling seminte peste care se toarna 250 ml apa rece. Se lasa amestecul 12 ore acoperit, se strecoara apoi si se poate folosi pentru spalarea ranilor, a obrazului , pentru albirea tenului si secamotarea pistruilor.

Sucul proaspat din frunze verzi regleaza functionarea glandelor endocrine , mai ales a celor sexuale si cresc rezistenta vaselor capilare . De asemenea , este indicat in boli ale prostatei si in gargare, precum tratarea gingivitelor. Se bea in cantitai mici- cel mult 1 lingura de 2 ori pe zi pentru ca poate da tulburari, mai laes la gravide si la cei care sufera de rinichi.

Tinctura obtinuta prin amestecarea sucului proaspat din planta intreaga cu alcool dublu rafinat se foloseste extern, ca lichid de frectii si masaj in nevralgii, entorse, dureri musculare.

Vinul de patrunjel - se obtine prin fierberea in 1 l vin natural a 10 radacini , timp de 10 min, la foc mic. Se lasa la racit , se strecoara si apoi se adauga 250 g miere de albine. Se amesteca bine mierea pana se dizolva si amestecul se toarna in sticle de culoare inchisa. Se bea cate un paharel inainte de masa. Este un preparat care protejeaza inima si vasele de sange.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...