miercuri, 28 mai 2014

Porc in sos de prune si legume trase in unt



4 cotlete de porc
200 g prune uscate
250 ml vin alb
100 g unt 
250 g legume congelate
100 g costita afumata ( kaiser )
1 ceapa
3 catei de usturoi
sare, piper


 Intr-un bol punem prunele la inmuiat in viunul alb ( e de recomandat vreo ora aproximativ ). Apoi batem usor cotletele si le condimentam cu sare si piper  . Le prajim intr-o tigaie  in unt si dupa ce sunt rumenite frumos pe ambele parti , le scoatem intr-o farfurie si le pastram la cald . Unde am prajit carnea , adaugam o ceapa tocata marunt si o calim putin . Adaugam si prunele cu vinul si le lasam sa fiarba vreo 5 minute . Condimentam cu sare si piper si adaugam carnea in sosul format . Mai lasam vreo cateva minute cat sa se intrepatrunda aromele . Separat , fierbem legumele vreo 5 minute in apa cu sare . Punem putin unt si calim costita afumata si cateii de usturoi . Apoi adaugam si legumele prefierte  amestecand cu grija sa nu le zdrobim. Condimentam la final .Servim o bucata de carne cu cateva prune si sos  impreuna cu legumele dar putem sa folosim si alte garnituri cum ar fi un piure de cartofi , cartofi natur, la cuptor etc .
























sâmbătă, 17 mai 2014

Mini penne cu sos de ciuperci si salvie




Ingrediente :

400 g paste mici penne
1 ceapa
2 catei usturoi
300 gr ciuperci
2 linguri ulei de masline
200 ml smantana
100 gr parmezan 
100 ml vin alb
2 linguri salvie proaspat tocata 
sare, piper


In 2 litri de apa cu putina sare , fierbem pastele ( 10 min , depinde de cat scrie pe ambalaj) . In acelasi timp , intr-o tigaie punem uleiul si calim ceapa si usturoiul tocate marunt . Cand devin sticloase , adaugam ciupercile tocate pe care le calim pana dispare zeama lasata , amestecand continuu . Adaugam vinul si lasam sa fiarba pana acesta se evapora , stingem cu un pahar de apa si adaugam smantana si salvia . Lasam sa dea in clocot vreo 5 minute si potrivim de sare si piper . Adaugam  parmezanul ras si pastele fierte . Servim fierbinti alaturi de un pahar de vin alb alaturi .










luni, 12 mai 2014

Lahmacun sau pizza turceasca



Ingrediente :

Pt aluat :

500 g faina
25 g drojdie
280-300 ml apa
1 lingura ulei de masline
sare

Pt compozitie :

500 g carne tocata amestec vita , miel
2 cepe
1 legatura patrunjel proaspat
1 lamaie
1 ardei iute ( 1 varf de pasta de ardei iute)
3 linguri pasta de rosii
sare, piper

Mai intai framantam aluatul din compozitia de mai sus si il lasam la dospit o jumatate de ora intr-un loc caldut . Cat timp aluatul creste , pregatim compozitia . Tocam cepele cat de marunt se poate . La fel si ardeiul iute . Eu am folosit o pasta de ardei foarte iute si am pus doar un varf de lingurita .Tocam si patrunjelul verde dar mai pastram cateva fire .  Punem carnea intr-un castron si adaugam ceapa , patrunjelul , ardeiul (sau pasta) si pasta de rosii ( sau bulion ). Amestecam foarte bine toata compozitia ( cu mana se amesteca mai bine ) si potrivim apoi de sare si piper . Luam aluatul si il impartim in zece bucatele care le dam forma de bilute . Din fiecare biluta facem o foaie cat se poate de subtire . Intr-o tigaie mai groasa , punem foaia iar pe deasupra intindem cu o lingura compozitia de carne intr-un strat foarte subtire . 
Acoperim cu un capac si lasam la foc potrivit timp de 3-4 minute .Verificam dedesubt sa nu se arda . Le coacem pe rand toate foile si pe rand ce se coc , le acoperim cu un prosop ca sa ramana moi si calde ca sa le putem rula .Punem pe deasupa fiecaruia patrunjel verde , ceapa rosie tocata , rosii sau diverse salate  si le stropim cu zeama de lamaie . Se pot coace si in cuptor dar mie mi s-a parut mai usor asa.



















sâmbătă, 10 mai 2014

Paste cu parmezan si mult piper



Ingrediente :

400 g spaghete
200 g parmezan ras
sare
piper din belsug


Nu sunt innebunita dupa paste dar din cand in cand , mi se face pofta . Cred ca sunt cele mai simple paste care se pot face vreodata si sunt tare bune .Sunt renumitele paste Cacio e Pepe , in italiana , in romaneste paste cu branza si piper. Reteta traditionala e cu pecorino , un anumit tip de branza din Italia. Cand sunteti in pana de idei , nu aveti timp sau vreti o garnitura rapida la diverse fripturi , aceste paste sunt cele mai bune . Eu le-am folosit azi pe post de garnitura la o friptura de vitel la gratar dar se pot manca si asa simple . Intr-o oala punem la fiert doi litri de apa impreuna cu putina sare . Cand apa da in cloct , punem pastele si le fierbem timp de 10 minute ( cat scrie pe ambalaj ) . Dupa ce acestea au fiert  , le scoatem din apa si le punem intr-un castron . Peste ele adaugam parmezanul ras si piperul din belsug , daca e posibil proaspat macinat . Potrivim de sare si le servim fierbinti . 




















vineri, 9 mai 2014

Fasole verde cu usturoi si orez cu stafide



Ingrediente :

500 gr fasole verde
2 cepe 
4-5 catei de usturoi
ulei
1 cana  orez basmati
1 mana stafide
2 cani apa
sare, piper


Este o reteta de post dar cele doua se pot folosi si drept garnituri separat la diverse fripturi . Mai intai curatam ceapa si usturoiul pe care le tocam marunt . Le calim in ulei pana devin sticloase . Adaugam si fasolea verde ( a mea a fost congelata ) . Amestecam din cand in cand si mai adaugam putina apa pana cand fasolea este fiarta . Potrivim de sare si piper . In acelasi timp , pregatim orezul . Il spalam in mai multe ape. Punem orezul la fiert impreuna cu stafidele , amestecand continuu . La sfarsit potrivim de sare si piper . Eu am pus mai mult piper , sa fie gustul mai accentuat . Daca nu vreti sa fie de post , se poate adauga si un cub de unt . Servim fasolea impreuna cu orezul . 





















sâmbătă, 3 mai 2014

Pui intreg la cuptor cu lamaie si rozmarin





Ingrediente :

1 pui mai marisor
1 lamaie
2 linguri ulei de masline
1 crenguta de rozmarin
1 capatana usturoi
2-3 linguri smantana
sare, piper
boia iute



Spalam bine puiul si il parlim daca este nevoie . Intr-un bol facem un amestec de ulei , sare , piper , zeama de lamaie si boia iute. Ungem puiul bine pe toate partile cu acest amestec . Lamaia o taiem in 4 bucati si o indesam inauntru puiului impreuna cu cateva fire de rozmarin . Restul il presaram pe deasupra . Dam la cuptorul bine incalzit la 280 ° timp de vreo 40  minute . Apoi il intoarcem pe cealalta parte ca sa capete o culoare frumoasa si mai il lasam vreo 10 minute . Servim alaturi de un mujdei de usturoi cu smantana .Se poate servi alaturi de alte garnituri sau salate de sezon . 































Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email