marți, 29 mai 2012

Lipii din mamaliga







Ingrediente:

mamaliga rece
faina


De mult vroiam sa le incerc, vazand reteta pe blogul Laurei , dar nu prea am facut mamaliga. Pana la urma le-a venit randul. Se fac foarte repede si nu contin multe ingrediente. Mamaliga o curatam de coaja si o desfacem intr-un castron cu o furculita sau direct cu mana. Adaugam faina pana obtinem un aluat elastic care nu se mai lipeste de maini ( apx la 200 g de mamaliga  ne trebuie 400 g faina ). Rupem bucati din aluat ( nu prea mari ) pe care le facem bilute si le intindem cu facaletul intr-o foaie rotunda si subtire. Le coacem intr-o tigaie neunsa la foc moderat si pe o parte si pe alta. Le servim cu ce vrem noi ( eu le-am servit unse cu crema de branza si salata de rosii).




















luni, 28 mai 2012

Crenvusti in aluat










Ingrediente:

250 g crenvusti
500 g faina
25 g drojdie proaspata
250 g apa calduta
100 g untura
sare


Cernem faina intr-un castron, punem drojdia in mijloc si adaugam putina apa calduta. Amestecam putin si lasam vreo 10 minute. Apoi framantam adaugand apa calduta si sarea pana obtinem un aluat care se ia de pe maini. Lasam sa dospeasca 1 ora acoperit la loc cald. Cand aluatul a dospit, intindem o foaie mare si ungem pe deasupra cu untura. Il impaturam ca si pentru aluat foietaj . Eu am facut o foaie rotunda care am impartit-o cu cutitul in 8 parti( nu taiem de tot, facem niste raze) si am impaturit fiecare parte una peste alta. Aluatul rezultat il intindem din nou si repetam tehnica . Il mai lasam cateva minute , iar apoi il impartim in doua parti egale. Intindem prima foaie din nou si o taiem cu cutitul in patrate egale. Punem pe fiecare parte cate un jumatate de crenvusti si il invelim. Cand terminam cu aluatul , punem fiecare rulou in tava.Le mai lasam vreo 10 minute inainte de a le da la cuptor. Pentru ca am folosit untura nu a mai fost nevoie sa ung tava. Dam la cuptor pentru 30 minute la foc mediu. Eu a doua parte din aluat am umplut-o cu branza. Sunt bune la micul dejun la o cana de ceai dar nu numai.















duminică, 27 mai 2012

Tort cu capsuni si frisca









Ingrediente:

Pt blat:
7 oua
7 linguri zahar
7 linguri faina
7 linguri apa
2 linguri ulei
1 praf de copt
1 zahar vanilat
1 praf de sare

Pt crema:

500 g capsuni
500 ml frisca
1 gem de capsuni
1 jeleu de capsuni
2-3 linguri de zahar



Un tort delicios si fara prea multe batai de cap. Pentru inceput facem blatul. Separam ouale , albusurile le batem cu un praf de sare pana se umfla, apoi adaugam zaharul treptat , apa si uleiul.  Batem pana cand albusul este tare si se tine pe tel. Treptat adaugam galbenusurile. Apoi adaugam faina amestecata cu praful de copt si amestecam usor , de data asta cu un tel ,de jos in sus pentru a nu-si pierde din volum. Punem compozitia intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina sau hartie de copt. Il dam la cuptorul preincalzit pentru  40 -45 minute. Cand s-a copt , il lasam putin sa se raceasca si apoi il scoatem din tava.
Pentru crema , spalam capsunile, le curatim de codite si le taiem in jumatate. Pastram cateva capsuni mai frumoase pentru ornat. Batem frisca si o dam putin la rece. Cand blatul este racit, il taiem in trei parti egale cu un cutit cu lama lunga. Asezam prima foaie pe un platou si o ungem cu jumatate din cantitatea de gem. Asezam apoi jumatate din cantitatea de capsuni si o acoperim cu jeleul preparat conform instructiunilor de pe ambalaj. Acoperim cu a doua foaie de tort. Ungem cu gemul ramas . Cantitatea ramasa de capsuni o amestecam cu jumatate din cantitatea de frisca si o punem pe deasupra celei de a doua foaie. Acoperim cu ultima foaie care o insiropam putin cu putina apa cu zahar ( eu am folosit putina zeama de la capsuni cu apa). Imbracam tortul cu frisca ramasa si ornam dupa imaginatie cu capsuni. Lasam cateva ore la rece ( chiar daca este foarte greu de asteptat) pentru a patrunde aromele . Pofta buna!
















vineri, 25 mai 2012

Penne all Arrabbiata





                          




Pentru zilele cand nu aveti timp de a gati prea mult, va propun o reteta foarte simpla si foarte usor de facut.

Ingrediente:

400 g paste ( penne, fusili, etc)
1 ceapa
3-4 catei de usturoi
2 linguri pasta de ardei iute sau
1-2 ardei iuti proaspeti
1 conserva rosii 
2 linguri ulei de masline
busuioc
oregano
sare, piper



Intr-o oala punem 2 litri de apa la fiert.Cand aceasta da in clocot, adaugam sarea si punem pastele. Le lasam sa fiarba cat scrie pe ambalaj. Intr-o tigaie punem uleiul la incins. Adauagam ceapa si usturoiul tocat si le calim pana se inmoaie putin. Adaugam apoi rosiile din conserva ( a mele au fost gata tocate foarte marunt) si pasta de ardei iute.






Lasam sa fiarba vreo 10 minute, iar apoi adaugam busuiocul si oregano. Potrivim de sare si piper. Pastele fierte le punem peste sosul din tigaie. Le saltam de cateva ori( daca nu ne pricepem, amestecam bine ) si le servim fierbinti. Le putem servi in zilele de post sau optional putem sa le servim cu parmezan ras ( ca si mine).


















joi, 17 mai 2012

Omleta cu branza







 Ingredinete:

2 oua
branza ( cascaval, pecorino,etc)
ulei
sare, piper



Micul meu dejun rapid . O omleta gustoasa usor de facut. Mai intai batem bine ouale impreuna cu sarea si piperul. Intr-o tigaie incingem 1 lingura de ulei si adaugam ouale. O coacem pe o parte , apoi o intoarcem pe cealalta. Asezam cascavalul taiat bucatele sau ras si o impaturim frumos in doua. O punem pe o farfurie si mai presaram pe deasupra branza ( eu am pus pecorino ras, dar putem pune tot cascaval sau alta branza pe care o avem). Servim cu paine prajita si rosii.








miercuri, 16 mai 2012

Ciorba de pui cu rosii







Ingrediente:
2-3 pulpe de pui
1 ceapa
1 morcov
1 telina
3 linguri pasta de rosii
2-3 carofi
100 g mazare
sare, piper
Spalam pulpele si le punem la fiert intr-o oala cu 2 l de apa. Cand acestea sunt aproape fierte , adaugam legumele curatate si tocate marunt. Mai lasam sa fiarba vreo 15 minute . Scoatem pulpele si le desozam. Punem carnea inapoi in oala. Adaugam pasta de rosii si mai lasam sa dea un clocot. Potrivim de sare si piper. Adaugam si patrunjel verde deasupra ( eu am uitat de el dar a fost la fel de buna). Servim cu paine de casa, ardei iuti si smantana ( optional).







marți, 15 mai 2012

Aripioare picante la cuptor









Ingrediente:

10-12 aripioare
ulei de masline
sare, piper
boia iute
2-3 linguri pasta de rosii
Spalam aripioarele si le curatim . 





Intr-un bol amestecam pasta de rosii cu ulei de masline, sarea, piper si boiaua iute.





Intr-o tava punem putin ulei amestecat cu apa si asezam aripioarele. Le dam la cuptor vreo 40-45 minute ( la cuptorul meu) pana se rumenesc frumos.





Le servim cu un sos de smantana cu usturoi si menta. si cartofi prajiti .












sâmbătă, 12 mai 2012

Supa de ceapa cu tortellini









O supa rapida si delicioasa pentru o zi torida.

Ingrediente:

3-4 cepe
250 g tortellini
3 linguri de ulei
2 l supa ( de vita sau pui)
30 g unt
1 lingura de faina ( eu nu am pus)
1 leg patrunjel
sare, piper




Ceapa o curatam, spalam si o taiem in jumatate si apoi rondele. Intr-o oala punem uleiul amestecat cu untul, sotam ceapa. Lasam vreo 5 minute si apoi adaugam supa. Eu am pus un cub concentrat si 2 l de apa. Cand supa fierbe in clocot, adaugam tortellini . Lasam sa fiarba cat scrie pe ambalaj ( 10-12 minute). Potrivim de sare si piper. La final presaram si patrunjelul verde tocat marunt. Lasam putin acoperita sa patrunda aroma. Servim fierbinte cu paine prajita sau cu parmezan ras deasupra.



















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email