luni, 28 noiembrie 2011

Pizza cu salam si ciuperci





Nu am facut demult pizza. O pizza simpla cu salam , ciuperci, cascaval etc. E pizza care o fac cel mai des si care se mananca rapid.


Ingrediente:

salam ( taranesc)
carnaciori cabanos
branza ( cascaval, mozzarela)
ciuperci
masline
sos de rosii
oregano , busuioc


Framantam un aluat de pizza ca si aici  pe care il lasam sa dospeasca vreo 20 -30 minute. Intre timp , taiem mezelurile felii subtiri, spalam ciupercile ( din conserva)si le feliem . Sosul de rosii il amestecam cu oregano si busuioc. Dupa ce aluatul a crescut frumos, il impartim in 2 parti  si din fiecare parte intindem cate o foaie destul de subtire ( cel putin mie asa imi place) , pe care o punem intr-o tava unsa cu ulei . Ungem foaia cu sosul de rosii , asezam feliile de salam si cabanos, adaugam ciupercile si branza rasa . Eu am folosit niste emmentailer taiat cubulete mici si niste branza de oi . Punem si maslinele si dam la cuptor . Lasam vreo 20-30 de minute pana cand aceasta este coapta ( depinde de cuptorul fiecaruia).Servim fierbinte cu sos de rosii. 























joi, 24 noiembrie 2011

Mini penne cu ton






O reteta pe cat de simpla si usor de preparat, pe atat de gustoasa. Poate fi servita atat ca si pranz cat si cina.

Ingrediente:

300 g paste scurte ( mini penne)
200 g ton din conserva
1 ceapa
100 g masline verzi feliate
200 g pasta de rosii
2 linguri ulei de masline
2 linguri zeama de lamaie
parmezan ras
patrunjel verde tocat
sare, piper


Intr-o oala punem la fiert 2 litri de apa cu sare. Cand aceasta fierbe, punem pastele si le lasam cat scrie pe  ambalaj. Intre timp ce apa fierbe, curatam ceapa si o tocam marunt. O punem la calit intr-o tigaie in care am pus inainte cele 2 linguri de ulei. Cand aceasta devine sticloasa , adaugam sosul de rosii si maslinele feliate ( eu am avut un sos gata preparat cu masline). Adaugam si zeama de lamaie si lasam sa fiarba vreo 10 minute (daca este nevoie adaugam si putina apa de pe paste). Adaugam tonul scurs si potrivim de sare si piper. Punem in sosul format pastele fierte si scurse de apa. Amestecam si presaram patrunjelul verde. Servim fierbinti cu parmezan ras.












luni, 21 noiembrie 2011

Cotlet de porc inabusit cu mirodenii






Ingrediente:

5-6 bucati de cotlet mai groase
6 catei de usturoi
3 linguri de ulei ( sau untura)
2 linguri de boia dulce
3 foi de dafin
1 lingura boabe de piper
sare



Intr-o tigaie punem uleiul si prajim bucatile de carne pe ambele parti pana se rumeneste frumos. Usturoiul il curatam si il tocam marunt. Il adaugam peste carne si il calim cam un minut. Adaugam condimentele ( foile de dafin, boiaua si piperul ) si turnam vreo 3-4 cani de apa. Lasam sa fiarba la foc mic timp de o ora, intorcand din cand in cand bucatile de carne. Cand apa a scazut , ramanand doar un sos , potrivim de sare si servim cu cartofi piure si muraturi. 



















sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Grisine cu parmezan







Ingrediente:

500 g faina
240 ml apa calduta
80 ml ulei de masline
15 g drojdie proaspata
2 lingurite sare
1 lingurita miere ( putem inlocui si cu zahar)
60 g parmezan
mac sau susan

Intr-un castron, cernem faina, adaugam sarea, mierea , drojdia si apa calduta , amestecand cu mana toate ingredientele. Puenm apoi uleiul si framantam pana obtinem un aluat elastic. Adaugam si parmezanul ras si framantam pana incorporam totul bine. Acoperim aluatul si il lasam la dospit in loc caldut timp de o ora .Dupa ce a dospit , modelam grisinile. Intindem o foaie cat de subtire si o taiem in fasii lungi dar destul de subtiri. O parte din ele le trecem prin mac, iar altele prin susan ( sau le lasam simple). Le punem intr-o tava unsa cu putin ulei ( sau tapetata cu hartie de copt) si le dam la cuptorul incins. Le lasam pana se rumenesc. Merg foarte bine la un pahar de bere .
















Fasole batuta






Ingrediente:

500 g fasole boabe
3 cepe
5 catei de usturoi
2 linguri boia dulce
sare
100 ml ulei


Spalam fasolea si o lasam in apa cateva ore ( de preferabil peste noapte). O punem la fiert si o lasam sa dea in clocot. Schimbam apa si punem din nou la fiert. Facem asa de vreo 2-3 ori.  In timp ce fasolea fierbe, curatam ceapa si o tocam marunt. O punem la calit in putin ulei , adaugam putina apa, boiaua si sarea. Lasam pana aceasta este fiarta bine. Dupa ce fasolea a fiert, o scurgem de apa ( pe care o pastram) si o mixam cu blenderul. Daca este prea groasa , adaugam din zeama pastrata. Adaugam si uleiul treptat, iar la urma cateii de usturoi tocati foarte marunt. Potrivim de sare si servim cu ceapa tocata pe deasupra. Este o mancare delicioasa pentru o zi de post. Daca nu e post, merge foarte bine impreuna cu carnati prajiti langa.










vineri, 18 noiembrie 2011

Ciorba de post



Ingrediente:

2 cepe
2 morcovi
1 gogosar rosu
200 g varza alba
100 g orez
ulei
sare, piper
otet
patrunjel


Intr-o oala punem la calit 2 linguri de ulei. Adaugam ceapa tocata marunt. Cand aceasta devine sticloasa, adaugam morcovul si gogosarul tocate marunt. Le mai calim cateva minute si apoi adaugam 2-3 cani de apa. Adaugam varza taiata fideluta si acoperim. Lasam la fiert vreo 20 minute. Cand legumele sunt aproape fierte , adaugam orezul spalat . Lasam sa fiarba vreo 15 -20 minute. Potrivim de sare si piper. Acrim cu 1-2 linguri de otet ( dupa gust) si presaram patrunjelul verde.








Spaghete cu sos pesto






Ingrediente:

400 g spaghete
200 g sos pesto 
ulei
sare



O reteta usoara pentru o zi de post. Eu am folosit varianta sosului Pesto de post ( fara parmezan ). Reteta o avem aici . Punem la fiert 2 l de apa cu sare . In momentul cand apa fierbe, adaugam pastele. Le lasam la fiert cat scrie pe ambalaj. Apoi le adaugam peste sosul pesto si le omogenizam. Daca le servim intr-o zi normala ( nu de post ) , putem adauga in sos si putina smantana, iar pastele sa le servim cu parmezan ras .







Sos Pesto







Ingrediente:

2 catei de usturoi
1 lingura suc de lamaie
4 legaturi mari de busuioc proaspat
80 ml ulei de masline
sare
20 g parmezan ras 


Curatam si tocam usturoiul marunt. La fel facem cu busuiocul. Punem totul intr-un mojar si zdrobim pana se formeaza o pasta. Adaugam parmezanul ( daca vrem sa il facem pentru paste de post, renuntam la parmezan) si frecam totul cu ulei, adaugand picatura cu picatura, ca la maioneza pana capata consistenta unui sos cremos. Putem folosi un mixer la viteza mica. Potrivim de sare si acrim cu zeama de lamaie ( dupa gust). Acest sos se poate servi la paste, pui , peste, tartine la cuptor. Se poate adauga in acest sos si  nuca pisata , alune sau samburi de pin.pisati.







marți, 15 noiembrie 2011

Prajitura cu mere si migdale







Ingrediente:

2 oua
150 g zahar
100 g margarina
300 g faina
1 praf de copt
3-4 linguri lapte

1 kg mere
2 lingurite scortisoara
4 linguri zahar
1 lingura pesmet
4-5 linguri gem de mere
100 g migdale



Aceasta reteta este asemanatoare cu reteta Prajitura cu mere cu mici deosebiri. Facem un aluat din ingredientele de mai sus ca si aici , pe care il lasam sa se odihneasca putin. Intre timp, curatam merele de coaja si de cotor si le taiem in cubulete. Le punem la calit intr-o tigaie cu cele 4 linguri zahar si scortisoara si lasam putin sa se raceasca. Daca sunt merele prea zemoase ( la mine nu afost cazul ) , le scurgem de zeama pe care o lasa. Aluatul il impartim in doua bucati egale. Din una facem o foaie pe care o intindem intr-o tava unsa cu putin ulei, presaram pesmet pe deasupra si punem marul calit. Deasupra punem cealalta foaie pe care o impungem putin cu furculita. Dam la cuptor la foc mediu timp de 30 minute. Cand aceasta este aproape coapta, o scoatem si o ungem cu gemulde mere pe deasupra. Presaram migdalele tocate marunt si o mai dam la cuptor pana se rumeneste. Servim cu zahar pudra pe deasupra.




















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email