luni, 31 octombrie 2011

Salam de biscuiti







Ingrediente:

1 kg biscuiti
250 g margarina
300 ml lapte
3-4 linguri cacao
150 g zahar
esenta de rom
zahar vanilat
nuca prajita



Pentru inceput punem biscuitii intr-un castron si ii zdrobim in bucatele mai mici. Intr-o tigaita punem laptele la foc mic impreuna cu zaharul, vanilia si esenta de rom . Amestecam pana se topeste tot zaharul , apoi adaugam margarina si cacaoa. Lasam putin la racit si adaugam apoi treptat compozitia peste biscuitii zdrobiti. Adaugam si bucatile de nuca prajita. Amestecam pana obtinem un aluat maleabil pe care il punem pe o folie de celofan ( plastic) pudrata cu zahar inainte. Il rasucim cat sa obtinem forma de salam. Il dam la rece pana a doua zi ( la mine nu am avut atata rabdare) , apoi il scoatem din folie si il taiem felii. 














joi, 27 octombrie 2011

Minitarte umplute cu salata boeuf





Facand curat prin calculator , am gasit pozele uitate de la Paste cu unele aperitive , asa ca nu am mai stat pe ganduri si m-am pus pe atasat.

Ingrediente:

225 g faina
125 g unt
1 ou
1 lingurita apa
172 lingurita sare

Salata boeuf

Pregatim aluatul de tarte astfel: intr-un castron punem faina, adaugam untul si sarea si amestecam pana devine un aluat sfaramicios. Pe urma punem oul si apa. Aluatul astfel rezultat il invelim intr-o folie si il dam la rece pentru o jumatate de ora. Intre timp ungem  formele de tarta cu putin ulei sau unt.






Dupa 30 minute scoatem aluatul de la frigider si il intindem intr-o foaie destul de subtire. Taiem cu o forma rotunda sau direct cu formele de tarta. 






Asezam aluatul apasand cu ajutorul degetelor de jos in sus si apoi peretii tavitei in asa fel incat in mijloc sa ramana gol. Intepam aluatul cu o furculita si dam la cuptor pentru 10-15 minute , fara sa le lasam sa se rumeneasca prea mult.






Le lasam la racit si pe urma le umplem cu salata boeuf pregatita din inainte. Sunt delicioase si au un aspect foarte placut .






luni, 24 octombrie 2011

Supa de pui cu galuste de gris







Ingrediente:

1 pui taiat bucati
2 morcovi
1 ceapa
1 ardei verde
patrunjel verde
sare, piper

Pt galuste:

2 oua
10-11 linguri de gris
1 lingura de ulei
sare


Punem intr-o oala 2-3 l de apa si punem puiul taiat bucati la fiert la foc mic. Cand apa fierbe, spumam pana cand va ramane apa limpede , iar apoi adaugam legumele taiate. Lasam apoi vreo 20-25 minute sa fiarba (pana fierbe carnea de pui ). Cand aceasta este fiarta o scoatem si strecuram supa. Punem din nou carnita ( sau o pregatim la alte mancaruri) si morcovul si potrivim de sare si piper. Intre timp pregatim galustele. Intr-un bol batem bine ouale si adaugam grisul cu uleiul putin cate putin pana cand ajungem la compozitia ideala ( atunci cand trecem cu furculita prin el sa ramana urme vizibile). Dupa ce am treminat de facut compozitia , o lasam cateva minute sa se odihneasca( grisul se va umfla putin). Luam cu o lingurita din compozitie si punem in oala . Lasam cateva secunde sa vedem daca galusca este legata( in cazul in care se imprastie mai adaugam gris). Repetam pana terminam toata compozitia. Acoperim oala cu un capac si mai dam la foc mic pentru 10 minute. Stingem focul si adaugam patrunjelul verde tocat. Mai lasam cateva minute acoperita oala ( sa se patrunda gusturile ) si servim.




sâmbătă, 22 octombrie 2011

Prajitura " Parlament"









O prajitura deosebit de buna pentru iubitorii de nuca si pentru o zi de sarbatoare. Reteta am luat-o din revista " Practic in bucatarie". Multumiri doamnei Simona Cioara din Arad care a trimis-o. 


Ingrediente:
2 cani cu nuca prajita 
7 oua
14 linguri zahar
7 linguri nuca macinata
3 linguri faina
1 praf de copt
500 ml frisca lichida
400 g crema de ciocolata ( eu am pus Finetti)
400-500 g biscuiti obisnuiti
Pentru inceput ungem o tava cu margarina , o tapetam cu faina si punem nuca prajita atat cat sa acopere fundul tavii. Pregatim apoi un blat din 7 albusuri, 7 linguri zahar, 7 linguri nuca, cele 3 linguri de faina si praful de copt. 






Turnam in tava peste nuca si dam la cuptor. Cand blatul este copt , il rasturnam cu nuca deasupra si il ungem cu crema de ciocolata.






Peste crema de ciocolata punem biscuitii inmuiati in cafea . Intre timp pregatim si crema din cele 7 galbenusuri cu cele 7 linguri de zahar si 3 linguri de apa , care le punem pe baie de aburi , le fierbem putin pana se ingroasa si lasam la rece. In timp ce se raceste batem frisca, apoi amestecam bine cu crema de galbenusuri si punem pe deasupra blatului intr-un strat uniform. Pudram cu cacao si o lasam la frigider cateva ore. Un deliciu. Totusi va dau un  sfat: fiind multa nuca , mie mi s-a parut ca ar trebui blatul putin insiropat. Pofta buna!














marți, 18 octombrie 2011

Cartofi taranesti






Ingrediente:

5-6 cartofi
200 g kaiser
1 ceapa
ulei
sare, piper
boia dulce
patrunjel verde






Curatam cartofii de coaja, ii spalam , ii taiem in felii mai mari si ii punem la fiert intr-o oala cu apa si putina sare. Kaiserul il taiem feliute subtiri si il punem la prajit intr-o tigaie cu putin ulei. Dupa ce s-a rumenit putin kaiserul , adaugam si ceapa taiata julienne . Lasam ceapa sa se caleasca pana aceasta devine sticloasa si adaugam boiaua. Punem si 1-2 linguri de apa sa nu se arda . Dupa ce au fiert cartofii ( nu ii lasam sa fiarba foarte mult pentru a nu se sparge) ii punem in tigaie. Amestecam bine . Potrivim de sare si piper si adaugam patrunjelul verde tocat marunt. 






Servim ca si garnitura sau simpli alaturi de muraturi.







luni, 17 octombrie 2011

Peste cu struguri







Va prezint din nou o reteta rafinata cu fructe dar foarte usor de facut. Am luat-o din revista " Practic in bucatarie".

Ingrediente:

500 g file de peste ( salau, cod, etc)
500 g struguri
2 lamai
1 cana cu apa
sare, piper
ulei






Spalam pestii , ii stergem cu un servet de bucatarie si ii condimentam cu sare si piper. Intr-o tava punem 2-3 linguri de ulei si asezam fileurile de peste.





Spalam si strugurii bine si ii curatim de codite. Asezam boabele in tava pe langa peste.





Stropim fileurile cu zeama  celor doua lamai si adaugam si cana de apa. Dam tava la cuptor pentru 25 minute . 





Eu i-am lasat un pic mai multdecat trebuia...:D





Servim alaturi de cartofi natur si lamaie.














sâmbătă, 15 octombrie 2011

Pui cu mere la cuptor











Ingrediente:


1 pui
2-3 mere
1 ceapa
sare, piper , poprica 
ulei
1 kg cartofi







  Merele le curatam de coaja si le taiem felii.  Cartofii la fel ii spalam, ii curatim si ii taiem in felii mai mari. Puiul il spalam , il ungem cu ulei pe toate partilesi cu amestecul de condimente. Cateva felii de mar le introducem in interiorul puiului pe care il asezam intr-o tava unsa cu ulei.







In tava , asezam cartofii pe langa pui....






..apoi feliile de mere...







...si pe urma ceapa taiata julienne. Presaram pe deasupra cu sare si piper.Acoperim cu folie de aluminiu si dam la cuptor pentru 30-45 minute.( depinde de cuptorul fiecaruia, mie imi ia mai mult). Pe urma scoatem folia si lasam timp de 10 minute pana se rumeneste puiul.






Intoarcem puiul pe cealalta parte si il mai lasam timp de 10 minute.






Servim impreuna cu cartofi si felii de mar .Eu am facut si un mujdei de usturoi alaturi.





miercuri, 5 octombrie 2011

Pui cu portocale




Este o reteta foarte rapida si gustoasa. Imi place foarte mult combinatia de carne cu fructe.


Ingrediente:

4 pulpe de pui
2-3 portocale
2 linguri ulei
sare, piper



Spalam pulpele si le curatam . Le condimentam si le punem intr-o tava in care am pus 2 linguri de ulei. O portocala o stoarcem si turnam sucul pe deasupra pulpelor. Cealalta o taiem felii pe care le asezam in tava peste pulpe. Dam la cuptor pentru 40-50 minute. Le mai stopim din cand in cand cu sosul format.






Cand sunt rumenite frumos ,le scoatem de la cuptor si le servim alaturi de garnitura de orez fiert , cu unt ( in cazul meu) sau alte garnituri.













Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email