luni, 29 noiembrie 2010

Iglu "nins" cu ciocolata




































Reteta am luat-o dintr-o revista mai veche "Ioana" si am vazut-o si pe blogul Laurei Sava, la care am modificat eu putin.

Avem nevoie de:

Pt blat:
6 oua
10 linguri faina
12 linguri zahar
3 linguri cacao
6 linguri apa rece
1 praf de copt
1 zahar vanilinat

Pt crema:

300 g ciocolata amaruie
700 ml frisca
75 g margarina
2 lingurite scortisoara
1 plic praf intaritor frisca
100 g nuci macinate
1 esenta rom
50 g ciocolata rasa
2 lingurite cacao



















Mai intai incingem cuptorul la 180 grade si apoi separam ouale. Batem galbenusurile cu zaharul vanilat si praful de copt 8 minute.




































Batem albusurile spuma cu zaharul si cu apa. Apoi amestecam cu galbenusurile.



















Amestecam faina cu cacao , o cernem si o inglobam in compozitie.



















Turnam compozitia intr-o tava tapetata cu ulei si faina si o dam la cuptor pentru 35 minute.




















Dupa ce s-a copt , il lasam sa se raceasca....



















...si il taiem pe orizontala in trei felii egale.



















Pentru crema, dam in clocot 400 ml frisca si topim ciocolata inauntru.








































Turnam apoi intr-un castron si lasam la frigider sa se raceasca, amestecand in ea, din cand in cand. Scoatem compozitia cand e usor inchegata si o batem cu telul sau mixerul.



















Frecam margarina cu scortisoara si inglobam in compozitia de ciocolata impreuna cu nucile.



















Punem prima felie de blat intr-un castron acoperit cu folie, o insiropam putin cu un sirop facut din 1 esenta de rom cu 150 ml apa....



















...peste care turnam jumatate din crema de ciocolata.



















Acoperim cu a doua foaie peste care punem restul de crema si ultima foaie si dam la rece pentru 30 minute. Pe urma rasturnam tortul pe un platou....





















....batem restul de frisca, o dam la rece si pe urma acoperim tortul cu ea.






















Ornam cu cacao "ninsa"...





















...si cu ciocolata razuita.


















Este un deliciu.





















Cornulete cu ciocolata

































Avem nevoie de:

50 g cacao neagra
60 g zahar
150 g faina
125 unt sau margarina moale
1 plic zahar vanilat
1 ou
50 g nuci macinate sau migdale
1 plic glazura ciocolata



















Eu am folosit cantitati duble pentru ca din jumatate de compozitie am facut si niste fursecuri cu nuca. Se amesteca faina cu zahar tos, zahar vanilat, cacao neagra si nucile.



















Adaugam apoi untul moale cu aceasta compozitie, oul si framantam cu mixerul.



































Din aceasta facem o bila din aluat care o infasuram in folie si o dam la frigider pentru o ora.




































Incingem cuptorul , tapetam 2 tavi cu ulei si faina si impartim aluatul in 2 parti egale. Din prima bucata facem un rulou care il taiem felii groase de 1 cm.


















Acestea le modelam sub forma de cornulete , care se aseaza in tavi, la distanta unul de altul.



















Din cealalta jumatate de compozitie, intindem o foaie din care taiem cu un paharel sau o forma anume, fursecuri.


































Le punem in tava si le pudram cu nuca inainte sa le dam la cuptor.



















Coacem cornuletele si fursecurile la cuptorul incins timp de 10 minute. Le scoatem apoi si le lasam la racit.
Pentru ornat, punem plicul de galazura intr-un vas cu apa fierbinte conform instructiunilor de pe ambalaj. Punem glazura intr-un vas , introducem capetele cornuletelor in ea si le lasam la uscat. Fursecurile le-am stropit cu glazura.





































Sunt delicioase alaturi de o cana cu lapte.



duminică, 28 noiembrie 2010

Cornuri cu dulceata


















Sunt niste cornuri moi si pufoase, delicioase pentru zilele de post si nu numai.

Avem nevoie de:

500 g faina
250 ml apa
20 g drojdie
4 linguri cu zahar
2 linguri cu margarina
1 lingura ulei
1 lingurita sare
3-4 linguri miere sau zahar ( pentru uns)
1 borcan dulceata


Mai intai desfacem drojdia in 150 ml de apa calduta si o lingura cu zahar si apoi o lasam sa dospeasca. Intre timp facem un sirop din 3 linguri cu zahar si 100 ml apa. Punem faina intr-un vas . adaugam sarea, si in mijloc drojdia dospita, siropul de zahar si margarina, apoi framantam bine.




















Cand aluatul devine consistent, adaugam si uleiul si framantam din nou. Lasam aluatul la dospit o jumatate de ora, dupa care il framantam din nou vreo 5 minute , il punem intr-o folie de plastic si il dam la frigider pentru o ora.




















Dupa o ora, scoatem aluatul de la frigider, intindem o foaie rotunda si groasa de un deget, si o impartim in 8 triunghiuri.



















Punem pe fiecare triunghi o lingurita de dulceata si il rulam de la baza la varf.









































Asezam cornurile intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si le lasam putin la crescut , dupa care le ungem cu apa cu zahar sau miere si le dam la cuptor pentru 20 -30 minute.



















Le scoatem , le mai dam cu apa si miere si le pudram cu zahar .





































vineri, 26 noiembrie 2010

Iahnie de fasole































Fiind vineri, zi de post, am facut o iahnie de fasole, din nou o mancarica foarte buna .

Avem nevoie de:


400 g fasole boabe
2 cepe
3 morcovi
3-4 foi de dafin
200 ml suc de rosii
ulei
boia dulce
sare, piper
patrunjel verde




































Fasolea o spalam si o lasam la inmuiat in apa rece de seara. Pe urma o fierbem in 2-3 ape .




















Separat intr-o tigaie , calim ceapa si morcovul in putin ulei.



















Adaugam boiaua si sucul de rosii...




















...pe urma punem si frunzele de dafin.




















Amestecam totul cu fasolea fiarta, potrivim de sare si piper si mai lasam putin la foc mic.



















La sfarsit adaugam si patrunjelul verde pentru savoare. Este delicioasa alaturi de o salata de ceapa.





































Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email