vineri, 29 octombrie 2010

Placinte cu branza si marar



















Nu stiu cum se numesc in alte zone, dar eu asa m-am trezit cu ele si asa o sa le zic,vb aia "cate bordeie atatea obiceie". Sunt delicioase.
Avem nevoie de:

500 g faina
25-30 g drojdie
200 ml apa caduta
100 ml ulei
1 lingurita zahar
1 lingurita sare
branza
marar verde( eu am avut pus in congelator amestecat cu ceapa verde, anume pt placinte)



Amestecam drojdia cu zaharul, 2 linguri de apa si o lingura faina. O lasam la crescut 10 min. Pe urma o turnam peste faina si amestecam bine cu apa calduta. La sfarsit adaugam si uleiul si framantam bine pana obtinem un aluat elastic. Il acoperim cu un prosop si il lasam la caldura sa creasca cam o ora.




















Intre timp ce aluatul creste, radem branza intr-un castron...



















...adaugam mararul verde impreuna cu ceapa tot verde, bineinteles maruntite si le amestecam bine.



















Dupa ce a dospit aluatul, il punem pe o planseta (sau direct pe masa ca mine) unde turnam putin ulei. Mie mi-a iesit un aluat asa de elastic si de usor de modelat , ca aproape nu aveam nevoie de ulei. Il impartim in bucatele rotunde pe care le intindem putin cu mana si punem branza pe deasupra ....























.... le pliem si le prajim in ulei fierbinte.





















































Le scoatem pe hartie absorbanta si le servim calde sau reci.




















Ciorba de fasole boabe cu afumatura





















Avem nevoie de:

500 g fasole boabe
500 g costita afumata
1 ceapa
2 morcovi
1 telina
200 ml suc de rosii
patrunjel
sare, piper
1 ling faina


Fasolea se pune la inmuiat de seara in apa rece. A doua zi se arunca apa si se pun la fiert in alta noua. Se lasa sa dea un clocot si pe urma se arunca apa din nou. Se mai pune din nou la fiert intr-o alta apa . Costita se taie felii , iar legumele se tau buctaele marunte. Se adauga toate peste fasole si se lasa sa fiarba la foc mic . Cand fasolea a fiert, se adauga faina desfacuta cu sucul de rosii. Se mai lasa sa dea un clocot, se potriveste de sare, piper si se aduaga patrunjelul tocat marunt. Se acreste cu lapte batut sau cu otet dupa preferinte. Se serveste cu ceapa .























































Lipii






Ingrediente :

500 g faina
250 ml apa
1 lingurita sare
1/2 lingurita zahar
15 g drojdie


Sunt tare bune , mai bune ca si cele de cumparat . Dizolvam drojdia cu zaharul in putina apa calduta . Cernem faina intr-un castron , punem drojdia in mijloc , adaugam si sarea si amestecam aluatul adaugand treptat toata apa . Acoperim cu un prosop si lasam la crescut vreo ora , la loc caldut . Apoi punem aluatul pe masa presarata cu faina si il impartim in 8-10 bucatele . Fiecare bucata ii dam forma unei mingi din care intindem cate o foaie subtire . Faceti mai intai foile care mai cresc intre timp . Le coacem pe fiecare foaie intr-o tigaie fara grasime la foc mare ( aveti grija sa nu le ardeti , dar nici sa nu le lasati prea mult pentru ca se vor usca prea tare si nu le mai puteti rula ). Putem sa le coacem si in cuptor . Dupa ce coacem fiecare foaie , o acoperim cu un prosop de bucatarie ca sa ramana moi . Le putem umple cu diverse umpluturi dupa plac sau sa le servim la diverse salate .





joi, 28 octombrie 2010

Paine Floare

















Avem nevoie de :

500 g faina
150 ml lapte caldut
150 ml apa calduta
25-30 g drojdie
1 lingurita zahar
1 lingurita sare
mac sau susan


Intr-un bol punem drojdia cu zaharul si doua linguri de faina , amestecam si lasam sa creasca 10 min.Dupa cele 10 min, punem compozitia peste faina si adaugam apa calduta . Framantam bine iar la sfarsit adaugam 2 linguri de ulei in aluat si mai framantam putin pana obtinem un aluat elastic. Il lasam sa se odihneasca la caldura 45-60 min.





































Dupa ce a crescut, il punem pe o planseta pudrata cu faina si il impartim in 7 bucati rotunde egale.





















Le punem pe o tava unsa cu putin ulei cu putina distanta intre ele, le ungem cu apa pe deasupra si presaram putin mac sau susan. Le mai lasam in tava vreo 10 min sa stea si pe urma le bagam la cuptorul incins .




















Le coacem la foc potrivit vreo 30-40 min.



sâmbătă, 16 octombrie 2010

Rulada de biscuiti



















Reteta am luat-o din revista "Practic in bucatarie". Avem nevoie de:
500 g biscuiti
250-300 ml lapte
15 ling zahar
1 pahar alune macinate(eu am pus nuci)
200 g unt(eu am pus margarina)
200 g nuca de cocos
4-5 ling cacao
esenta de rom(eu am pus de lamaie ca am gresit cand am luat-o :D)





















Pt blat, fierbem laptele cu cacao, esenta si 10 linguri de zahar, pana da in 2-3 clocote.





















Adaugam peste biscuitii maruntiti si nuci si amestecam totul pana obtinem un aluat pe care il putem modela.






































Pt a nu gresi consistenta aluatului, se poate turna cate putin lichid peste biscuiti. Daca iese compozitia prea tare, se mai adauga putin lapte.





















Pt crema se freaca untul cu 5 ling de zahar pudra si apoi se amesteca cu praful de nuca de cocs.
Apoi luam o folie, presaram putina nuca de cocos si asezam pe ea compozitia cu biscuiti, presam cu mana pana se formeaza un dreptunghi .




































Asezam deasupra compozitia de cocos si o intindem pe taoata suprafata . Rulam compozitia strans in folie si o dam la frigider pana a doua zi.









































































Pulpe la cuptor cu busuioc




















Avem nevoie de:
4 pulpe
1 ceapa
1 ardei gras rosu
sare, piper
ulei
busuioc


Spalam bine pulpele. Eu mai intai le-am si fiert pt ca am facut si o supa, dar nu e obligatoriu, le condimentam bine cu sare, piper, putina boia si le punem intr-o tava in care am pus putin ulei.


















































Ceapa si ardeiul le tocam julienne , iar busuiocul marunt si le adaugam peste pulpele din tava. Le mai stropim cu putin ulei , punem o folie peste ele si le dam la cuptorul incins la 200 grade pt 20 min.



















Dupa cele 15 min (in cazul meu ca erau deja fierte), scoatem folia si le lasam pana se rumenesc putin la foc mai mic. Le-am servit cu piure de cartofi si muraturi. Se pot servi si cu alte garnituri.





















Paste cu sunca si sos de smantana
















Reteta e asemanatoare cu cea de Carbonara, numai ca nu am pus oua. Avem nevoie de:

400 g spaghete
1 ceapa
150 g sunca
250 g smantana
4 linguri parmezan
2 ling ulei
sare, piper
busuioc, oregano.


Se pun la fiert spaghetele in apa cu un praf de sare, apa sa fie in clocot deja. Intre timp , ceapa si sunca se taie cubulete fine. Intr-o tigaie incinsa, se rumeneste usor sunca in putin ulei , apoi se adauga ceapa tocata marunt si se lasa putin la prajit . Se mai adauga smantana, parmezanul si frunzele de busuioc tocate marunt si oregano si se mai lasa cateva minute la foc , amestecand continuu.
Spaghetele fierte se trec printr-un jet de apa rece si se lasa la scurs. Se rastoarna peste sos si se amesteca din cand in cand sa nu se prinda de vas. Se servesc imediat cu parmezan ras pe deasupra si ornate cu frunze de busuioc.




















Omleta rapida



















Asta-i micul meu dejun rapid. Avem nevoie de 2 oua, o buc carnati, , branza(eu am avut parmezan ras), si condimente.
























Batem intai ouale bine cu putina sare si piper sau alte condimente (delikat), apoi calim putin carnatul taiat bucateleintr-o tigaie cu putin ulei . Turnam ouale batute bine peste carnat si o lasam sa se prajeasca. O intoarcem si pe cealata parte si presaram branza. O impachetam in doua si pe deasupra mai presaram putina branza rasa, Servim cu muraturi sau alta salata si paine prajita.
Pont: Pt a iesi omleta mai pufoasa se adauga o ligurita de mustar in compozitia de oua.






































































Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email