duminică, 27 septembrie 2009

Chec cu pere


















Reteta am luat-o din Practic in bucatarie, dar am modificat-o putin.

Avem nevoie de :

4 pere coapte
150 g faina+ 1 ling faina de tapetat tava
5 oua
150 g zahar
1 praf de copt
1 zahar vanilat
50 g unt
100 g stafide
1 esenta rom

Se inmoaie stafidele in rom si 2 ling apa calduta. Se curata perele de coaja, se tau cubulete, se prajesc in unt si se amesteca pana se rumenesc.Eu in loc de unt am pus 2 ling de zahar sa se caramelizeze , pe urma am pus perele si am adaugat 1 ling apa.Le lasam putin la foc mic si pe urma am adaugat putina scortisoara. Le-am pus la racit intr-o strecuratoare.
Pe urma separam albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le punem intr-un castron , impreuna cu zaharul vanilat si le frecam pana se albesc.Albusurile le batem spuma tare cu zahar si un varf de cutit sare.Amestecam apoi albusurile cu galbenusurile, adaugam faina in ploaie si praful de copt. Adaugam stafidele si cubuletele de para si amestecam bine cu o spatula. Turnam aluatul in 2 tavi de chec unse cu putin ulei si tapetate cu faina si le dam la cuptorul incalzit. Cand e gata , il lasam sa se odihneasca 10 min si-l servim pudrat cu zahar.



































































luni, 21 septembrie 2009

Cartofi ardelenesti


















Avem nevoie de:

5-6 cartofi
2 carnati
5 oua
branza sau cascaval
sare, piper

Spalam cartofii si ii punem la fiert.La fel si ouale in apa cu sare.Taiem carnatii bucatele...




















....cartofii ii curatam de coaja dupa ce au fiert, ouale la fel si le taiem felii. Ungem o tava cu unt...



















...punem cartofii felii...




















...pe urma punem carnatii ...




















...pe urma ouale...




















...si la final, radem branza pe deasupra.



















Bagam la cuptor pana se rumenesc pe deasupra. Servim cu smantana pe deasupra.




















duminică, 13 septembrie 2009

Tocanita de pui cu ciuperci

















Avem nevoie de:

4-6 pulpe de pui
ciuperci proaspete(eu le- am avut congelate)
1-2 cepe
1 morcov
200 ml smantana
sare, piper


Spalam ceapa , morcovul , le tocam marunt si le punem la calit intr-o ling de ulei. Ciupercile le spalam , le strecuram si le adaugam peste ceapa si morcov.



















Le lasam putin sa se caleasca si adaugam apa peste. Punem si pulpele si le lasam sa fiarba.



















Dupa ce au fiert , potrivim de sare si piper si adaugam smantana. Mai lasam putin la foc mic.Presaram patrunjel verde pe deasupra (eu am uitat de el) si servim cu mamaliguta.



sâmbătă, 12 septembrie 2009

Sos Suprem

Avem nevoie de:


250 ml supa de pasare
1 cub concentrat supa de pasare
100 ml smantana foarte proaspata
10 g unt
sare, piper


Se dizolva cubul concentrat in supa de pasare si se fierbe, la foc mic, pana cand scade la jumatate. Se adauga smantana, se amesteca si se continua fierberea pana cand, daca incercam cu o lingura, ramane pe dosul ei o pelicula fina, uniforma, de sos. Se ia sosul de pe foc si se adauga untul. Se amesteca bine pentru omogenizare. Se lasa la racit5 min si apoi se strecoara sosul printr-o sita foarte fina. Se condimenteaza cu sare si piper si se serveste cu mancaruri din legume, cu carne de pasare, limba , vitel.

marți, 8 septembrie 2009

Sos Spaniol

Avem nevoie de:

1 morcov
1 telina
1 ceapa
50 g unt
50g ciuperci albe
500g rosii
30 g faina
sare, piper

Se taie marunt morcovul, telina si ceapa si se calesc in 20 g unt. Separat , se calesc ciupercile taiate in lamele subtiri in rosiile zdrobite , timp de 15 -20 min. Se rumeneste faina in restul de unt(20g ) pana cand are o culoare maronie. Se stinge cu 1.5 l apa. Se amesteca sa nu se formeze cocoloase si se fierbe 5 min. Se paseaza legumele calite -morcov, telina, ceapa, rosii, ciuperci.Piureul obtinut se amesteca cu sosul de faina si se lasa la fiert , la foc foarte mic, timp de 3-4 ore, pana se ingroasa suficient. Se condimenteaza cu sare si piper . Se poate pastra la frigider (la congelator0 pentru o perioada mai mare de timp si este un sos de baza care poate fi imbunatatit cu alte ingrediente, dupa gust:miere , marar, frunze de telina, chimen macinat.Se potriveste cu fripturi de vita si de porc.

Sos Colbert

Avem nevoie de:

125 g unt
2 ling supa concentrata de carne rosie(vita, porc)
1 ling supa concentrata de pui
1/2 lamaie
1 ling patrunjel verde taiat marunt
1 ling vin rosu
sare, piper

Se amesteca supa de carne si cea de pui si se pune amestecul la fiert, la foc mic. Prin amestecare se incorporeaza untul in supa fierbinte. Se stoarce lamaia si sucul obtinut se adauga in vasul cu sos. Pentru omogenizare se bate bine amestecul cu telul. Se adauga vinul rosu, patrunjelul, sare si piper , dupa gust si se lasa la fiert 5 min. Se ia vasul de pe foc si se serveste sosul cu carne sau legume.

Ciorba de legume cu afumatura

















Avem nevoie de:

afumatura(oase, costita)
2 morcovi
1 ceapa mare(sau 2 mici)
1 mana mazare verde
1 gogosar rosu
2-3 cartofi
sare, piper
patrunjel verde


















Curatam legumele , le spalam si le tocam marunt.


















Le punem la calit intr-o oala in putin ulei si le lasam pana se inmoaie.



















Dupa ce s-au inmuiat turnam o cana de apa, adaugam afumatura( eu am avut oase) si mazarea verde.


















Mai punem apa cat sa le acopere si le lasam sa fiarba.


















Dupa ce aproape au fiert toate adaugam si carofii taiati si ei cubulete.



















Mai lasam vreo 10 minute la foc iar cand sunt fierti cartofii, potrivim de piper si sare si adaugam patrunjelul verde tocat.Servim cu smantana si ardei iute.


luni, 7 septembrie 2009

Sos Meuniere





Avem nevoie de:

100 g unt sau margarina
2 linguri capere
1 leg patrunjel verde
1/4 lingurita sare
3 ling suc de lamaie
1/4 lingurita piper verde macinat
1/4 lingurita piper negru macinat

Mai intai topim untul sau margarina , adaugam caperele , punem sucul de lamaie , sarea si piperul , apoi  patrunjelul verde tocat marunt .Lasam sa fiarba 1 minut si apoi stingem focul. Servim acest sos alaturi de peste.













Sos Remoulade

Avem nevoie de:

200ml maioneza simpla
2 castraveciori acri
1 lingura capere
2 linguri ierburi aromate(patrunjel, marar, tarhon, cozi de ceapa verde)
sare, piper

Se taie castarveciorii in cubulete cat mai mici.Pentru un sos foarte fin , se curata castraveciorii de coaja si se foloseste numai miezul lor. Ierburile aromate se taie foarte marunt. Se amesteca toate cu maioneza, se condimenteaza cu sare, piper si se tine la rece pana in momentul servirii.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email