luni, 30 martie 2009

Primul meu premiu

Sunt asa de mandra de primul meu premiu primit de la Laura Laurentiu
careia ii multumesc foarte mult( si pt sfaturi)














si il ofer mai departe urmatoarelor:

Amalia
Edith
Isabela
Maya
Mihaela
Teo
Veronica

sâmbătă, 28 martie 2009

Pizza




















Pt aluatul de pizza:

1/2 cub drojdie
250 g faina
200 apa calduta
2 ling ulei
1 lingurita zahar
sare

Topping:

salam
carnati
sos de rosii(ketchup)
cascaval
condimente(oregano, busuioc)



















Se sparge cubul de drojdie si se dizolva in 2 linguri de apa calduta. Se adauga zaharul si 2 ling de faina si se lasa 10 min sa creasca.

































Dupa ce a crescut...


















... se pune peste faina si se amesteca bine cu apa calduta, uleiul si sarea...



















...si se framanta bine pana se desprinde de pe vas.Se lasa la dospit la loc calduros inca vreo 20 minute.



















Dupa ce a crescut ,...



















... se intind 2 foi, de preferabil cu mana si se asaza in tava.


















Se ung cu sosul de rosii amestecat cu condimentele....



















... si se asaza mezelurile ...



















...si pe deasupra se presara cascavalul ras.Eu mai pun si un ou batut peste cascaval...


















...aici si ciupercute...


















...si se da la cuptor pentru 25 minute.Aceasta e cea mai simpla si cea mai rapida (cu ce am prin frigider)reteta de pizza.





































































vineri, 27 martie 2009

Tocanita de pui cu mamaliguta


















Avem nevoie de:

6-8 pulpe de pui
2 cepe
2 morcovi
1 ling faina
1 ling boia
100 g pasta de tomate(bulion)
200g smantana
sare, piper




















Se curata pulpele si se spala cu apa rece. Intr-o ling ulei se pune ceapa tocata marunt si morcovul...



















....si se calesc.




















Cand ceapa si morcovul s-au inmuiat , se adauga boiaua si se stinge cu apa.



































Se pun pulpele si se mai pune apa daca este nevoie cat sa le acopere....



















...si se lasa sa fiarba.




















Apoi faina se amesteca cu bulionul si condimentele.



















Dupa ce au fiert pulpele(10-15 min) se adauga pasta de tomate cu faina si se lasa sa dea un clocot...




















...si adaugam smantana.




















Mai lasam 2 min la foc mic si punem patrunjel verde. Se serveste cu mamaliguta.


















Ciorba de salata



















Ingrediente:
4 salate verzi
150g slaninuta afumata(se poate pune si bacon sau alta afumatura)
400 g zarzavat( morcov, telina, ceapa)
4-5 catei de usturoi
1 ling faina
1 l lapte batut
1 ling vegeta
1 ling boia dulce
sare, piper


Spalam salata si o taiem fideluta, apoi o punem la fiert impreuna cu o lingurita de sare in 2 l de apa. Dupa 10 min se scurge salata fiarta de apa in care a fiert, se caleste in jet de apa rece si se lasa la scurs. Se pune zarzavatul curatat, spalat si taiat marunt , la fiert si, cand acesta este aproape gata, se pune salata si se fierbe in continuare. Separat, se caleste slaninuta, se adauga faina , vegeta, boia dulce si usturoiul tocat marunt.
Se lasa 1-2 min la foc mic apoi se stinge cu putina apa si se amesteca pentru a nu se face cocoloase. Se pune laptele batut, se amesteca bine si se toarna totul in oala cu salata. Se mai fierbe 5 min la foc mic .

sâmbătă, 21 martie 2009

Prajitura Fanta


















Imi pare rau pt poze ca nu au iesit f clare.Reteta e luata de la Edith.
Ingrediente:

Blatul:
5 oua
6 ling zahar
3 ling faina
2 ling cacao
1/2 plic praf de copt
100 ml ulei

Crema:
500 g branza de vaci(eu am avut facuta acasa proaspata)
200 g unt
5 ling zahar
esenta de vanilie

Glazura:
750 ml suc Fanta(sau orice fel de suc de portocale gazos)
1 si 1/2 budinca de vanilie
5 ling zahar

Cum se face:
Blatul:
Albusurile se bat spuma cu zaharul si 3 ling apa rece.




































Galbenusurile se freaca spuma cu uleiul si se adauga peste albusuri.




















Faina se amesteca cu praful de copt si cacaua cernuta si se adauga in ploaie in compozitia de mai sus.



































Compozitia obtinuta se pune intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina.
























Se da la cuptorul preincalzit pentru 25-30 min la foc moderat.





















Crema:

Untul se freaca cu zaharul pana devine spuma, apoi se adauga branza si esnta de vanilie. Se omogenizeaza bine.




















Crema obtinuta se intinde peste blatul racit si se da la rece.




































Glazura:

Budinca se prepara dupa instructiunile de pe plic, doar ca in loc de lapte se pune suc de portocale. Se amesteca pe foc pana se ingroase.



















Se pune peste blat cand este calduta si se da la rece pt a se intari glazura.



vineri, 20 martie 2009

Leusteanul

















Se crede ca leusteanul este originar din Persia si ca a fost aclimatizat, cu multa vreme in urma, mai intai in sudul Europei. E utilizat in gastronomie inca din antichitate, fiind unul dintre cele mai folosite condimente din bucataria romana.
Astazi, leusteanul este folosit in continuare in Sudul si Centrul Europei , dar si in Scandinavia. Scrierile vechi atesta faptul ca in zona Alpilor si insudul Germaniei se stia despre leustean inca din Evul Mediu timpuriu.

In bucatarie

Aroma lui caracteristica se potriveste cu oteturile aromate si cu muraturile. Mai mult , carnea de vita este deseori asezonata cu frunze de leustean. In bucataria italieneasca, unde leusteanul este cultivat din timpuri stravechi, este des folosit, mai ales in regiunea Liguria. De leustean e nevoie in primul rand la prepararea salatelor, a sosurilor de tomate, adeseori in combinatie cu oregano, pentru aromarea ciorbelor, supelor, a pastelor, sosurilor, marinatelor, precum si a unor preparate cu branzeturi. De asemenea, este un condiment important in prepararea lichiorurilor si a conservelor.
Leusteanul este una din multe plante aromatice care, in afara cultivarii in gradina , creste si in salbaticie. Era cultivat pe vremu
ri in aceeasi maniera ca si telina, dar aceasta l-a intrecut, fiind folosita azi mai mult.

Planta de leac

Intreaga planta are si virtuti medicale. Este bogata in vitamina C si contine multe minerale , lucru cunoscut in vechime de marinarii care, atunci cand veneau din calatoriile lungi de pe mare, mancau leustean fiert pt ca sufereau de scorbut si de alte avitaminoze. Leusteanul este diuretic, stimuleaza pofta de mancare si grabeste digestia, calmeaza colicile si este eficient in intoxicatiile cu tutun si alcool.



















Frunze

Frunzele se recolteaza cand e soare
puternic, dar se usuca la umbra. Din frunze se prepara infuzie ( 2 lingurite de frunze uscate la 200 ml apa clocotita, se lasa acoperit vasul 15 minute). Infuzia se bea calda pentru tratarea hipertensiunii, a tusei convulsive si a retentiei de apa in tesuturi. Se beau 2 cani pe zi.
Frunzele proaspete de leustean se pun pe rani si ulceratii ale pielii si grabesc vindecarea acestora, fiind antiseptice. De asemenea, leusteanul este folosit pentru calmarea muscaturilor de insecte : se freaca bine locul afectat cu cateva frunze proaspete strivite in mana.
Borsul de tarate de porumb in care s-au macerat, la rece, frunze de leustean era socotit pe vremuri de catre tarani un remediu sigur impotriva muscaturilor de sarpe. Se punea o cataplasma inmuiata in borsul cu leustean, pe locul muscat.



















Semintele

Infuzia de seminte de leustean( 1 lingurita de seminte la 200 ml apa clocotita, se lasa in vas acoperit 15 minute, apoi se strecoara) este utila in ameliorarea tulburarilor menstruale, in colici si pentru stimularea sistemului nervos.


Radacina

Radacina are proprietati aromate si carminative, fiind administrata in cazul unor afectiuni uterine si nervoase. Decoctul din radacina de leustean scade tensiunea si este expectorant.In cazul unor tulburari cardiace si in isterie se ia de 3 ori pe zi cate un varf de cutit de radacina de leustean macinata fin.
Din radacina rasa ori uscata si macinata fin, peste care se toarna rachiu de fructe sau cereale se obtine o tinctura diuretica din care se pot lua cate 50 de picaturi pe zi in mai multe reprize. Tinctura foloseste in afectiuni ale inimii.
Decoctul de radacina macinata pusa la fiert in otet de mere ( 1 lingurita radacina la 200 ml otet) este folositor in calmarea durerilor reumatice, daca se fac cu el frectii pe locul afectat.

joi, 19 martie 2009

Pui pane cu nuca de cocos



















Ingrediente:

8 buc copanele de pui(pulpe, aripioare)
2 oua
3-4 ling faina
150 g nuca de cocos
ulei
sare, piper


Eu am fiert copanelele inainte pt ca am facut si putina supica.



















Dupa ce au fiert le-am scos pe o farfurie. Pe urma am trecut carnea intai prin faina, pe urma prin oule batute si la sfarsit , prin nuca de cocos.In ouale batute am adaugat sare si piper dupa gust.








































































Se prajesc intr-o tigaie cu mult ulei cat sa inoate si se lasa pana se rumenesc frumos




































Noi le-am servit cu piure de cartofi. Sincer mergea si un sos langa dar pt ca am fost cam flamanda( am stat prea mult prin oras) , am renuntat si le-am servit asa simple cate 2 la o portie pentru ca erau cam micute. Oricum nuca de cocos le da un gust f bun.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email